Jak vybrat med?

Med se hodí nejenom do kuchyně, ale i k výrobě domácích kosmetických produktů.

Med je skvělou surovinou, kterou upotřebíte nejenom v kuchyni při vaření nebo pečení, ale zároveň ho můžete využít i v kosmetice, například při výrobě pleťové masky. Vyberte si kvalitní med, jenž bude zároveň splňovat všechna vaše chuťová přání.

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 5 minut

Druhy medu

Lesní med

Lesní med je jedním z těch nejoblíbenějších. V Česku se také označuje za med medovicový.

  • Má nejtmavší barvu ze všech medů

  • Ostřejší chuti

  • Velmi pomalu krystalizuje


Květový med

Květový med je jemné chuti a vůně.

  • Obsahuje spoustu vitaminů B1, B2 a C

  • Jeho součástí jsou pylová zrna rostliny s povzbuzujícími účinky

  • Je plný lehce stravitelných cukrů, tedy glukózy a fruktózy

Květové medy


Lipový med

Lipový med je pravděpodobně ten nejlepší ze všech.

  • Má extrémně výraznou chuť

  • Aromatická vůně

  • Protizánětlivé účinky

Lipové medy


Akátový med

Akátový med je vhodný na vaření a zbožňují ho hlavně děti.

  • Jemná vůně

  • Má nažloutlou barvu se zeleným odstínem

  • Vysoký obsah fruktózy

  • Výrazná sladká chuť

Akátové medy

Mezi méně obvyklé medy patří například med jahodový, mateří kašička a nesmíme zapomenout ani na med luční, který by ale správně měl nést označení med květový. Dále také na českém trhu seženete takzvaný manukový med, který se vyrábí z novozélandského čajovníku.

Víte, co je smíšený med? Jde o kombinaci květového, tedy nektarového medu a medu lesního.

 Podle čeho vybrat

Původ

Vždycky je lepší dávat přednost medům, které pocházejí z České republiky. Pokud si koupíte med z jiných zemí, zejména těch exotických, mohou obsahovat pylová zrna, která způsobují problémy malým dětem. Navíc pokud kupujete český med, pak si můžete být jistější jeho kvalitou. Norma, kterou vydal Český svaz včelařský, je dokonce přísnější než evropská norma.

Složení

Přesné složení kvalitního medu je vždycky ovlivněno zdrojem nektaru či medovice. Obvykle se ale nutriční hodnoty na 100 g medu pohybují okolo tohoto množství:

  • Bílkoviny - 0,25 g
  • Sacharidy - 82 g (z toho cukry 80 g)
  • Tuky - 0,01 g
  • Voda - 17,5 g

Kromě toho med obsahuje i vitamin A, B1, B2, B3, B6, B7, C a K. Je také plný minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, hořčíku a sodíku.

Barva

Květový med má vždycky barvu průzračně či vodově čistou, někdy s mírným zeleným nádechem. Může mít ale i světle žlutou barvu, případně barvu laděnou dozlatova. Medovicový med má ovšem tmavě hnědou barvu, někdy dokonce až červenohnědou.

Chuť medu

Správná chuť medu není jednom jedna, ale vždy musí převažovat sladká až lehce ostřejší chuť. Někdy jsou medy ochuceny extrakty rostlin, z nichž pocházejí. V žádném případě ale nesmíte na jazyku cítit žádná umělá dochucovadla.

Hmotnost

Spotřebujete hodně medu? Nebo ho naopak používáte jen příležitostně? Vyberte si to správné množství medu, které víte, že upotřebíte.

Med má mnoho zdraví prospěšných účinků na náš organismus a měl by být nedílnou součástí našeho jídelníčku.

Léčivé účinky medu

Je med zdravý? Ano! Med skutečně léčí. Jeho pozitivní účinky na lidský organismus jsou vědecky dokázány. Co všechno umí?

  • Našemu tělu dodává železo, hořčík, vápník, sodík, draslík i vitamin B1, B2 a C
  • Podporuje činnost srdce
  • Pomáhá proti chřipce a nachlazení
  • Stimuluje tvorbu serotoninu
  • Zmírňuje bolest hlavy
  • Zlepšuje činnost svalů
  • Hojí infikované rány
  • Pomáhá proti včelímu bodnutí
  • Léčí zažívací problémy
  • Je lehkým zdrojem energie
  • Zklidňuje nervovou soustavu

Připravte si medové mléko

Skvěle působí před spaním jako dokonalé uspávadlo. Pokud tedy máte problémy s usínáním, vyrobte si medové mléko co nejdříve.

Co budete potřebovat?

  • 3 dl mléka (klasického či rostlinného)
  • 1 vrchovatou lžíci medu
  • Špetku skořice

Postup:

  1. Nejprve zahřejte mléko na 70 °C.
  2. Do mléka přidejte med a skořici.
  3. Pořádně promíchejte a ještě teplé mléko vypijte.

Pokud med nese označení bio, pak musí včelař svá včelstva chovat v takovém prostředí, kde se v okruhu 3 km zdroje nektaru a pylu skládají z kultur převážně pěstovaných ekologickým způsobem, anebo jde o rostliny divoce rostoucí. Zároveň musí být včelstvo chováno daleko od všech nezemědělských zdrojů znečištění.

Příslušenství

Čokoládové a ořechové pomazánky

Džemy, marmelády

Sladidla

Nejčastější otázky

Co je med pastovaný?

Pastovanému medu se říká taktéž med pastový a jde o med, který prošel řízenou krystalizací. Tak se upravují především nektarové medy.

Proč je lesní med tak tmavý?

To je způsobenou rostlinnými barvivy obsaženými v míze stromů a keřů. Barvivo je tvořeno z výměšků hmyzu, jež se zachycují na povrchu rostlin.

Může med způsobit alergickou reakci?

Ano, některé medy obsahují pylová zrnka z květin, které skutečně u některých jedinců mohou alergickou reakci vyvolat. V takovém případě jde ale většinou o rostliny z exotických zemí, nikoliv o rostliny, které pocházejí z našich končin.

Skutečně med způsobuje takzvané medové zuby?

Medové zuby jsou jen mýtus. O medu se říká, že se po něm kazí zuby. To ale není pravda, protože obsahuje antibakteriální složky, které naopak zdraví zubů posilují a tudíž skvěle funguje i jako prevence proti zubnímu kazu.

Jaké informace by měla nést etiketa na sklenici medu?

Musí obsahovat původ medu, tedy zda jde o med květový či například lipový, zemi původu, gramáž, minimální trvanlivost a adresu dodavatele či producenta.